Snidad handgjord nötknäckare med skål, mindre

49 kr

Större skålens diameter 20 cm, höjd 5 cm. Klubbans längd 26 cm, bredd 5 cm.
Mindre skålens diameter 14,5 cm, höjd 4,5 cm. Klubbans längd 23 cm, bredd 4,5 cm. Variationer förekommer.

Flera epidemiologiska studier har visat att personer som äter nötter regelbundet har en mindre tendens att drabbas av hjärtsjukdomar. Nötter kopplades först samman med detta 1993. Sedan dess har många kliniska prövningar påvisat att konsumtion av olika nötter som och valnötter kan sänka koncentrationer av serum LDL-kolesteroler. Även om nötter innehåller olika substanser som tros inneha hjärtskyddande effekter, tror forskare att nötters innehåll av Omega 3-fettsyror är åtminstone delvis ansvariga för den hypolipidemiska respons som observerats i kliniska prövningar.

Förutom de hjärtskyddande effekterna har nötter allmänt ett väldigt lågt glykemiskt index. Följaktligen rekommenderar dietister ofta att nötter skall vara en del av dieter för patienter med problem med insulinresistans såsom typ 2-diabetes.

En studie visade att personer som äter nötter lever två till tre år längre än de som inte gör det. Det kan dock vara på grund av att personer som äter nötter tenderar att äta mindre skräpmat.

Nötter innehåller alla viktiga fettsyror, linolsyror och linolensyror som behövs för fysisk, mental och växtutveckling, välmående hår och hud, blodtryckskontroll, immunologiska responser och koagulering av blod. Därutöver är det fett som finns i nötter mestadels omättat, speciellt enkelomättat. Denna fettyp ökar inte blodkolesterolnivåerna som mättade fetter.

Vidare ger nötter en av de bästa naturliga källorna av vitamin E och B2 (riboflavin, en antioxidant), och är rika på protein, folsyra, fibrer samt essentiella mineraler som magnesium, fosfor, kalium, koppar och selen.